Історія дивана

Історія дивана

Диван є основним і найважливішим предметом меблів, який можна побачити у кожному будинку та практично у кожній кімнаті. Сучасні дивани бувають різних форм, моделей, кольорів та конструкцій. Крім того, всі вони мають різну функціональність. Однак таким, яким ми знаємо диван зараз, він був не одразу. На шляху до цього виду йому довелося пройти безліч етапів еволюції, змінюючи свій зовнішній вигляд та експлуатаційні характеристики.

Основні етапи розвитку сучасного дивану

Першим прабатьком сучасного дивана вважаються трони східних правителів, які представляли низькі жорсткі лавки з дерева з килимовим покриттям, що розташовані вздовж стін. Такі конструкції можна і зараз зустріти у деяких східних будинках. Крім того, існує версія, що саме слово «диван» також прийшло до нас зі сходу, де означало збори вельмож для вирішення важливих державних питань. Ще одним попередником сучасного дивана можна вважати традиційну єгипетську кушетку, яка виготовлялася з металу та слонової кістки. Такі кушетки були жорсткими та дуже незручними, та й дозволити собі їх могли лише дуже забезпечені люди.

Далі дивани з'явилися у Стародавньому Римі та Греції, де більше були схожі на сучасне канапе з піднятою спинкою з одного боку. Такі канапе обов'язково прикрашалися різьбленими ніжками, що робило їх витонченими та витонченими.

У Європі дивани стали з'являтися лише до XVII століття під час правління Людовіка XIV . До цього всі сиділи тільки на прямих та жорстких стільцях та лавах. Виникли перші дивани завдяки жінкам, яким було дуже складно сидіти на стільцях через жорсткі корсети і безліч пишних спідниць. Такі дивани являли собою кушетки та канапе, і за своєю суттю були першими повноцінними диванами. Трохи пізніше з'явилася так звана кушетка-рекам'є, яка була справжнім диваном з спиною, що піднялася з одного боку. На таких кушетках пані напівлежачи зустрічали своїх гостей.

Еволюція дивана тривала і в XVII столітті, коли меблі перестали бути розкішшю і стали звичайним предметом комфорту для людей середнього класу. З цього моменту дивани стали більш зручними та пристосованими для сидіння та комфортного відпочинку. У цей час стали з'являтися дивани зі шкіряною оббивкою та пружинними блоками в наповненні. Такі дивани вважалися класичними та легко вписувалися у будь-які інтер'єри того часу.

Вже в наступному столітті дивани стали трансформуватись – змінювати свої форми, розміри, висоту підлокітників, кут нахилу спинки. Також стали вироблятися різні моделі розкладних диванів, здатних трансформуватися на повноцінне спальне місце.

Сучасні дивани також зазнавали певних змін. Популярність поступово набували дивани з ортопедичними матрацами, кутові дивани, модульні моделі та інші. З часом дивани постійно змінюються і вдосконалюються, стаючи ще зручнішими та комфортнішими для вас.

Попередня стаття Наступна стаття