Теорія сну

Теорія сну

Кожна людина, яка живе у швидкоплинному ритмі сучасного життя, явно чи таємно мріє лише про одне – повноцінно висипатися, тому що для кожного з нас це практично неможливо. Повноцінний здоровий сон – це основа здоров'я та гарного настрою на цілий день. Але повноцінно висипатися часто заважає не тільки відсутність часу, але й безліч інших факторів, серед яких складності із засипанням, тривожність, неправильний температурний режим у кімнаті, часта зміна пози під час сну та різке прокидання від пронизливого сигналу будильника. Підсумок такого сну – біль голови, втома, швидка стомлюваність і поганий настрій на цілий день.

Для того, щоб сон допомагав вам повноцінно відпочити та набратися сил на наступний день, необхідно створити для себе всі умови для приємного відпочинку, одним із найважливіших серед яких є зручний та комфортний матрац, на якому ви спите. Щоб правильно вибрати відповідний для вас матрац, потрібно врахувати кілька дуже важливих факторів, які можуть негативно позначитися на якості вашого сну.

  • Занадто жорсткий матрац, який не враховує статури людини. У наповненні сучасних ортопедичних матраців є пружинні блоки, а й інші наповнювачі. І саме від цих наповнювачів переважно залежить і рівень жорсткості матраца. При виборі жорсткості матраца слід обов'язково враховувати статуру людини, яка спатиме на ньому. Для людини тендітної статури не підійде жорсткий матрац, так як на ньому він почуватиметься некомфортно - м'язи не розслабляться, з'явиться біль у попереку та шиї;
  • Так само матрац може бути занадто м'яким, особливо це не зручно для людей з великою вагою. Якщо вибраний матрац виявиться занадто м'яким, у хребта не буде необхідної підтримки і вага розподілятиметься нерівномірно, що може призвести до стискання грудної клітки та внутрішніх органів, виникнення хропіння і навіть утрудненого дихання;
  • Матраци з низьким рівнем анатомічності також несприятливо впливають на якість сну, оскільки сплячій людині доводиться підлаштовуватися під вигини матраца, тим самим приймаючи для себе незручне становище. Такий матрац може спричинити ранковий головний біль або навіть призвести до появи проблем з хребтом.

Вибір зручного та якісного матраца – справа індивідуальна, оскільки підбирати матрац необхідно виходячи з фізіологічних особливостей свого тіла, індивідуальних уподобань та фінансових можливостей. Пам'ятайте, що зручний та комфортний матрац – це гарантія повноцінного та здорового сну, а також гарного самопочуття та позитивного настрою.

Попередня стаття Наступна стаття