Історія виникнення стільців

Історія виникнення стільців

Стільці давно стали для всіх звичними та звичайними предметами інтер'єру, адже знайти їх можна у кожному будинку. Ми купуємо стільці різних стилів і форм, зовсім не замислюючись, якою ж є історія виникнення цих меблів. Стілець є досить древній предмет меблювання, оскільки його предки існували ще за часів давніх цивілізацій.

Перший стілець виник ще за часів Стародавнього Єгипту і володіти особливим стільцем зі спинкою міг тільки імператор. Саме давньоєгипетський стілець і вважається першим стільцем, існування якого зафіксовано в історичних джерелах. Пізніше стільці зі спинками стали з'являтися і в інших країнах – Стародавній Греції та Римі, де також вважалися показниками особливого статусу свого власника. Такі стільці виготовлялися з мармуру і були прикрашені коштовним камінням.

У Стародавній Русі дуже довго задовольнялися простими лавками, не підозрюючи існування сидінь зі спинками. Навіть правлячі царі рідко користувалися своїми тронами, віддаючи перевагу простим лавкам. Ситуація змінилася тільки з приходом до влади Петра I , який практично силою змусив дворян, а згодом і простих людей користуватися таким зручним та практичним предметом меблів, як стілець зі спинкою.

З часом стілець став звичним предметом меблів і в Європі. Стільці стали все частіше зустрічатися не лише у покоях вельмож, а й у простих будинках. До XVII століття в Європейських країнах активно розвивався стиль бароко, який передбачав химерні форми та завитки в меблях. Стільці у цьому стилі виглядали красиво та розкішно, ось тільки у своїй зручності вони дуже поступалися сучасним. Зовні такі стільці мали безліч різьблених елементів, що покривалися тонким шаром золота.

До XVIII століття до Європи приходить новий стиль – рококо, який змінює зовнішній вигляд меблів, у тому числі стільців. Стільці стають зручнішими та комфортнішими – широкі та м'які сидіння, стійка конструкція. Також з'являються різні види стільців – робочі стільці для кабінетів, високі перукарські стільці, невеликі стільці для подорожей, а також розкішні стільці для світських бесід. У XIX столітті стільці стали доступні практично всім, вони стали обов'язковим і незамінним предметом меблів, без якого важко уявити будинок.

Важливий внесок в історію створення стільців зробив австрієць Михайло Тонет, який вирішив використовувати для виготовлення стільців не громіздку деревину, а тонкі гнуті прути, і це рішення стало основним у виробництві стільців того часу. Його моделі стільців з бука швидко знайшли своє місце в меблевій промисловості тих часів і стали особливо популярними серед простих людей. Тонет сам організував компанію з виготовлення таких стільців, які відразу знайшли своїх покупців не тільки в Європі, але і в Америці.

Зараз існує величезна різноманітність сучасних моделей стільців, які відрізняються вигнутими лініями та незвичайними формами, нетрадиційними матеріалами та високим рівнем комфорту. Сьогодні кожен може підібрати для себе найбільш підходящий за стилем та зовнішнім виглядом стілець або комплект стільців, який доповнить будь-який інтер'єр і стане чудовим місцем для комфортного відпочинку.

Попередня стаття Наступна стаття